Untitled design-2.png
Osnovno pravilo prehrane.png

Ker gre za popolnoma drugačne postavitve problemov, kot ste vajeni prosim, da najprej preučite priloženo e-knjigo. V njej so opisani in razloženi pojmi ter izrazi uporabljeni v tekstih. Sicer teksta ne boste pravilno razumeli. 

Osnovno vprašanje je:

 KAJ SPLOH JE IN ČEMU SLUŽI PREHRANA/PREHRANJEVANJE?

Spletni slovar FRAN piše samo:

prehrána -e ž (ā) 
kar se potrebuje zlasti za prehranjevanje ljudi; 

 

Torej, prehranjevanje je zaužitje določenih snovi potrebnih telesu, da bi preživelo.

 

Pravijo, da so prve celice nastal pred štirimi milijardami leti.

Ali je celica imela dietetičara pred štirimi miliardami leti, ki bi ji narekoval kaj je primerno za njo, da zaužije da bi preživela?

 

Potem so se celice začele združevati v večcelične organizme...

Postopoma so se izoblikovale razne rastline in živali, na koncu pa človek.

Tudi človek je na zemlji že 60-70 milijone let a brez »strokovnjakov« za prehrano, ki bi mu narekovali kako pravilno jesti, da bi preživel.

Sicer pa ni pomembno ali verjamete v evolucijo ali pa v Božjo kreacijo. Pomembno je, da ves ta živi svet obstaja že milijone let.

 

Dietetičari so se »rodili« pred -zagotovo ne več kot 100 let.

V zadnjih 30 let pa so se neskončno razbohotili in danes si že skoraj vsaki človek izmišlja svoje »modrosti« o prehranjevanju, kot da bi prehrana človeka bila slikarsko platno na katerem vsak riše svoje neumnosti.

 

Celica, brez možgan, brez zavesti in samo z osnovnimi strukturami je ŽE ZNALA KAJ SO NJENE POTREBE in jih je znala tudi zadovoljiti. Dokazilo za to je, da je, ne samo preživela in s tem prenesla življenje naprej, temveč se je razvijala v vse bolj izpopolnjene in kompleksne življenjske forme.

 

Vsaki, še tako zabiti in neizobraženi kmet (kakšnih danes več ni) je vedel, da njegove rastline, same od sebe znajo, pobirati iz tal potrebne hranilne snovi.

 

Kako smo lahko prišli na tako neumno in do nas samih tako silno zaničevalno idejo, da je visokorazviti človek, krona stvarstva, v zadnjih 30-ih letih postal nesposoben obvladati to, kar je znala že celica brez možgan pred milijardami let in znajo vsa druga živa bitja na zemlji tudi danes?

In kako je možno, da to, kar so vedeli tudi »zabiti« kmeti o svojih rastlinah, ne vedo visokorazviti strokovnjaki, ki se postavljajo s svojimi modrostmi?!

 

Če bi razpolagali s kančkom razuma, bi imeli pred očmi to, kar je znano in tudi znanstveno dokazano. To pa je, da celica in vsi organizmi na tem svetu imajo fiziološke procese, ki avtomatski uravnavajo prehrano. Zato je količina in vrsta hrane, ki jo organizem potrebuje (in skozi apetit si jo tudi preskrbi) ODVISNA OD TEGA KAKO ORGANIZEM FUNKCIONIRA.

Torej: hrana ne določa funkcijo temveč funkcija določa hrano!

 

In če bi imeli kanček razuma, ne bi iskali GREŠNOST v hrani temveč bi se spraševali: kakšna GRENŠNOST je v NAS (v našem načinu življenja in razmišljanja), da za njega potrebujemo neprimerno sestavo in neprimerno količino hrane.

Ne smemo pa pozabiti, da je edina razlika med živalmi in človekom v tem, da človek ima svobodno voljo, da sam odloča kakšen hoče biti in kako bo živel. In dokler druga živa bitja živijo spontano sonaravno, človek je, na sploh v zadnjih 30 letih, zlorabil svojo svobodno voljo in se odločil vzeti življenje v svoje roke in od sebe graditi --- spako. 

Zaradi vsega tega je popolnoma numno ocenjevati pravilnost ali nepravilnost prehrane. Treba je ocenjevati o pravilnosti ali nepravilnosti (GREŠNOSTI) človeka samega in njegovih odločitvi o tem, da se bo odrezal od narave ter živel in razmišljal po svoje. 

 

Vsaki kmetovalec ve, da če svoje rastline ne posiljuje z umetno prehrano, one znajo poskrebeti zase. Rezultat tega so zdrave rastline in čudoviti plodovi.  Če pa jih posiljuje s svojimi gnojili, rastlina postane zastrupljena. To pa se vidi na neprimernih plodovih, ki so lahko na videz čudoviti vendar brez pravega okusa in brez prave hranilne vrednosti. Dejansko pa vodi v bolezen in smrt rastline.

 

Zakaj pa nihče ni v stanju enako logiko uporabljati, ko gre za človeka?

Zakaj nihče, kljub celo znanstvenim dokazilom, noče pomisliti, da tudi človeški organizam razpolaga z regulatornimi mehanizmi in v vsakem momentu ve, kakšne snovi potrebuje za svoje funkcioniranje, brez da mu kdorkoli narekuje.

Telo svoje potreba kaže skozi našo lakoto. Čutimo tudi to (čutili bi, če ne bi sebe izdeformirali), kakšne jedi potrebujemo. 

 

Ta logika velja tudi za stroje!

Saj je poraba goriva in tudi drugih tekočin v avtu odvisna od tega, kako obremenjujemo naš avto.

 

Če pa poraba enormno naraste čeprav obremenjujemo enako kot prej, ne bomo šli dopovedati avtu, naj manj porabi. In ne bomo mu prenehali dolivati tekučine, da bi zmanjšali njegovo porabo temveč bomo razkopali avto, da bi našli GREŠNOST, zaradi katere odtekajo tekočine. In ne tankamo v avto vodo, da bi ga naredili za »vegana«. Da bi avto postal »vegan« (npr. električni ali hibridni) mora ga se korenito – strukturno- »do dna duše« spremeniti. Sicer vse samo uničimo.

 

Zakaj pa te preproste logike, ki velja za vsa živa bitja, za vse stroje in čisto za vse na tem svetu, ne uporabimo tudi na človeka?

Zakaj se, ko gre za človeka, obnašamo tako silno neumno, kot se nikoli ne bi niti spomniti obnašati do strojev?

Zakaj nismo v stanju pomisliti, da je naše prehranjevanje odvisno od tega kako uporabljamo naše bitje. 

In kako to, da ne pomislimo, da je mogoče nekaj GREŠNEGA v nas, kar je prekinilo našo »sonaravnost«, če naša poraba močno odstopa, če naš organizem ne dela, kot je treba, če smo bolni ali imamo tekšne in drugačne težave? 

 

Iz tega logično sledi, da moramo tudi sebe »razkopati«, poiskati (v sebi!) to »grešnost«, ter na primerni način to predelati, če hočemo, da bi naše bitje spet postalo sonaravno in s tem spet normano funkcioniralo.

Tudi naše bitje ima »programator«, ki vodi funkcioniranje. Mora se samo odpraviti motnjava, ki je onemogočila programatorju da vodi program.

 

V makro-svetu vidimo nešteto primerov kako narava uredi probleme, ko jo pustimo pri miru in se prenehamo vtikovati v njeno delo. 

Ta božja fiziologija deluje pri vseh živih bitjih - tudi pri človeku.

 

Zato je popolnoma neumno iskati kako bomo nekaj popravili namesto, da poiščemo kako in kje smo mi vse to pokvarili!

 

Tudi če smo dojeli svoje grehe, s tem, da jih sami hočemo popraviti samo ONEMOGOČIMO naravi da zadeve spravi v red. 

Sam hoteti popraviti je OŠABNOST IN IGRANJE BOGA. Ker mi smo samo majhen del narave in nismo nad naravo. 

Smo samo omejen človek, ki lahko zadeve pokvari, ni pa jih v stanju restituirati.

 

Vse v zvezi s človekom je enako, kot pri vsemu na tem svetu. Vse živo in neživo, kot tudi vsaki stroj, ima »napotke za uporabo« - pogoje in okvirje za pravilno funkcioniranje. 

Razlika je samo v tem, da človek ima svobodno voljo in tudi možnost, da izbira npr. med raznimi prevoznimi sredstvi. In če izberemo avto, lahko svobodno izbiramo ali bomo kupili benzinca, hibridnega ali električnega. »Sonaravni« smo z našim strojem, če ga polnimo s primernim gorivom, ter ga uporabljamo in održavamo po napotkih za uporabo. Takrat nam bo  dobro služil in nas bo odpeljal (po cestah !!) kamorkoli si bomo zaželeli.

Zakaj je tako težko dojeti, da to velja tudi za človeka.  

 

V Transcendentalnem svetu in s pomočjo Transformne osebnostne terapije iščemo »smet« ki je onemogočila naravnim mehanizmom (bogu/fiziologiji), da normalno funkcionirajo. To okvaro zaznamo kot bolezen in druge probleme človeka pa tudi družbe.  

Naša svobodna volja je v tem, da se odločimo da »odpiramo vrata« do naše GREŠNOSTI. Naprej pa prepustimo, da bog/narava/fiziologiija razrešijo problem in vse spravijo v red.

Truditi se popraviti je samo nova smet, ki onemogoča proces naravne restitucije.

 

Človek je preveč omejen in niti zamisliti ne more, ne načina kako zadeve v red spraviti ne možnosti, kaj vse lahko dosežemo in kakšni lahko postanemo, ko prepustimo tem bogu—fiziologiji na vseh ravneh, da poskrbi za nas.

 

Sedaj vas že slišim kako prigovarjate, da vi to vse že veste.

Če to veste, zakaj tega ne uporabljate v svojem vsakdanjem življenju?

Ker ga ne uporabljate!

Če bi uporabljali, potem ne bi trgovine bile polne izmišljotin za »zdravo življenje«, založbe pa ne bi ponujale na tone knjig, ki dajo napotke za »zdravo« prehrano in podobnega. 

Namreč, osnovna marketinška metoda je: ponudi to, kar ljudje hočejo imeti. Torej, ne prodajajo nekaj, za kaj ni povpraševanja. 

 

Ne se bati sonaravnega življenja! To ni nazadovanje.

Življenje ima za cilj evolucijo in napredovanje v vseh pogledih. Zato sonaravnost je POGOJ za napredovanje, sicer pa propadnemo. Degradacija človeka se že odvija in je že dokazana.  

Napredujejo pa stroji, ki dobivajo vse večjo oblast nad človekom. Človek vse manj upravlja s stroji a vse več jim samo služi. Že v teh naših dveh generacijah lahko vidimo koliko sposobnosti in kvalitet smo izgubili. Brez strojev več ne znamo živeti. Če bomo tako nadaljevali, obljubljeni tehnološki napredki bo pripeljal do dokončnega propada človeštva.  

 

DOMAČA NALOGA:

OPAZUJTE SE!

Najprej je potrebno zaznati in tudi priznati sami sebi, da ste dejansko čisto obsedeni z »zdravo« prehrano in ste poplonoma ujetnik tega.

Zaznajte, kako že refleksno premišljujete in ocenjujte kaj in koliko smete pojesti in kaj ne, da vam »ne bi škodovalo«?

Opazujte se, kako vam je postalo samoumevno, da brižno študirate etikete z vsebinami živil.

Ali pa odložite sladkarijo, v katero bi z »guštom« zagriznili.

Ali pa sladkor nadomestite z umetnimi sladili v prepričanju, da ste s tem naredili najboljše zase.

Lahko, da te refleksne misli takoj zatlačite in dejansko kljubovalno jeste nekaj čisto drugega od »priporočil«. Tako ste si samo ustvarjate iluzijo, da vi pa le niste ujeti v takšen, totalno deformiran in na glavo obrnjen sistem, ki uničuje človeka.

 

Razmislite tudi o tem kako se odločate o tem kaj boste kuhali. 

Se odločate na podlagi tega kar je v trgovini v akciji ali pa kaj vam odgovarja skuhati na hitro, ko ste čisto hin? 

Ali pa kar naročite pico brez da se sploh spomnete zaznati ali vam ona v tem momentu ras odgovarja. 

 

Ali sploh veste kaj vam odgovarja?

Prepričana sem, da največkret niti ne.

Prepričana sem, da ste tudi to pozabili, da bi se morali poglobiti v sebe in zaznati, kaj vaš organizem želi in potrebuje.

Pogosto človek prepriča sebe, da mu odgovarja, na primer neka veganska izmišljotina in sedaj verjame da mu je iz srca čeprav v resnici ni.

Ali pa ste se, nezavedajoč se, povlečeni v ta prehrambeni vrtinec. Gledate druge, da to jedo in menite, da uživajo. Pa mslite, če drugi uživajo, to je zagotovo užitek tudi za vas.

In med tem, ko vi občudujete njih kako jim tekne, oni občudujejo vas, kako vam tekne in nihče se ne zaveda in se tudi noče zavedati, da vsi samo igrate neko igro, čigar cilj in rezultat je poneumiti človeka na račun profita nekaterih, ki pa se bogatijo zaradi neumnosti mase.

 

Ali ste opazovali sebe?

Verjetno niste. Ker niste pomislili, da vaše telo ve, kaj potrebuje in vam to tudi sporoča. Samo bi mu morali prisluhniti in mu to tudi omogočiti. 

 

Torej, za domačo nalogo

opazujete sebe in svoj odnos do hrane in do sebe in svojih potreb.

 

Ker pravega uspeha s Transformno osebnostno terapijo lahko dosežemo samo z individualnim pristopom, če mi sporočite svoje zaznave, vam lahko pomagam bolj konkretno.

Postavljajte vprašanja in diskutirajte v zasbni fb skupini: "Sonaravna prehrana"  o stvareh, ki vas na področjo prehrane zanimajo. Tako boste imeli več koristi od mene.

Ker gre za popolnoma drugačne postavitve problemov, kot ste vajeni prosim, da najprej preučite priloženo (brezplačno) e-knjigo. V njej so opisani in razloženi pojmi ter izrazi uporabljeni v tekstih. Sicer teksta ne boste pravilno razumeli. 

Transformna osebnostna zadnja.jpg
  • Facebook